אחר כך תחשבו אם בא לכם גם לקנות יאכטה ואולי אפילו להקיף את העולם. פגשנו לקפה את ציקי שקד שעשה את זה (ומתכנן שוב)
זה כבר כמה שנים שמדובר באחד הקורסים הנחשקים: סקיפרים. ובעצם, במדינת ים כמו שלנו זה אולי לא צריך להפתיע.
ציקי שקד, איש ים בכל רמ"ח איבריו ובעלים של בית ספר לסקיפרים באילת מכיר היטב את התשוקה הגדולה להפליג אל האופק. כבר שנים שהוא חי בין הים ליבשה. חופי תל אביב, אילת, סיני, קנדה ועוד רבים אחרים היו ביתו כשהאוקיינוסים המפרידים ביניהם היו מגרש המשחקים שלו.
זאת ועוד: הוא אף נמנה על יחידי הסגולה שהקיפו את העולם על יאכטה – ועוד כשעל סיפונה דגל ישראל.
האמנם?
"בהחלט. זה קרה על ה- 'לוריין די' בת 20 המטרים, שלפני כן הפליגה שנים עם צוללים לסיני. עבודות השיפוץ וההתאמה שלה למסע נמשכו 7 חודשים אינטנסיביים במהלכם הוחלפו התרנים והמפרשים, שופצו ונבנו סה"כ 9 חדרי שינה, וכמובן חודשו המערכות השונות, כולל הניווט והתפלת המים. שחררנו חבלים מהמזח באילת ויצאנו להקיף את העולם דרך תעלת סואץ. זו הייתה הגשמת חלום הגשמת החלום של הרבה סקיפרים ואוהבי ים והרפתקאות".
כשנתיים לאחר מכן, אחרי לא מעט הרפתקאות שכללו גם בניית גדרות והתארגנות על נשק כדי למגן את הספינה נגד פיראטים במעבר בסומליה סרילנקה – עגנה ה'לוריין די' שוב במזח באילת. בימים אלה ממש, אגב, ראה אור ספרו של שקד 'מסביב לעולם בשנתיים', הפורש את כל סיפור המסע. 460 עמודים של חוויות שיכולות כנראה למלא חיים שלמים של לא מעט אנשים.
במקביל, כאמור, מנהל שקד בית ספר לסקיפרים ואלפים כבר למדו ממנו את כל מה שאפשר ללמוד על הים ביבשה.
ספר על בית הספר שלך
"בית הספר מציע קורסים רבים, החל מרישיון אופנוע ים וכלה ברישיון קברניט, אבל אם מדברים על קורס הסקיפרים הנפוץ הרי שמדובר על 'משיט 30'. בגדול צריך בשבילו להיות מעל גיל 18, לעבור בהצלחה 4 מבחנים עיוניים (ימאות יאכטות, מכונאות יאכטות, ניווט חופי וניווט מכשירים), לעבור בהצלחה מבחן מעשי על ספינה עם מפרשים ומנוע וכן להיות בעל תעודת מגיש עזרה ראשונה עם 20 שעות לימוד לפחות".
חשוב להבין: זה כדי לשוט ככה לאורך החוף. אבל לטובת שייט בינ"ל, כדאי לדעת קצת יותר, כלומר להרחיב את הידע לכדי ניסיון של שנה עם רישיון 'משיט 30' שמתוכם 8 ימים לפחות הם בגדר הפלגה בינ"ל (עם חותמות בדרכון) וכן להוסיף לארסנל גם קורס מפעילי רדיו.
ואתה מלמד את כל אלה?
"נכון. בית הספר מציע מגוון גדול של קורסים ולמעשה את רוב מה שצריך כדי ללמוד להפליג כסקיפר בשכר. בנוסף, אני מוסמך לבחון ולהסמיך תלמידים שמעוניינים ברישיון סקיפר ורישיון מפעיל רדיו קנדיים – המתאימים גם כדי לשכור ספינה ביוון ובכלל בעולם.
"עקרונית, לקבלת הרישיון הישראלי, התפקיד שלי הוא להכין אותך למבחנים כך שאחרי 4 חודשי לימוד עיוניים ועוד 3 שבועות מעשיים תוכלי לקבל את הרישיון. אבל בפועל, כמי שהשיט יאכטות עוד טרם עידן הג'י פי אס חשוב לי ללמד את התלמידים שלי כך שהם באמת ייצאו מכאן עם הידע הדרוש לצאת לים. זו אחריות גדולה מאד לקחת איתך אנשים ללב ים ומי שלומד לעשות את זה צריך מכלול כלים מרשים".
מה צריך באמת כדי להיות סקיפר טוב?
"מלבד ניסיון, אני חושב שהכי חשוב זה לדעת להיות מאלתר טוב. כשאתה בלב האוקיינוס לא נמצאים לידך בתי המלאכה השונים ועם אותו מברג צריך לפתוח קופסת שימורים וגם לתקן את התורן, לצורך העניין. סקיפר טוב הוא זה שמביא אותך באופן בטוח לחוף".
למי זה מתאים?
"קודם כל להרפתקנים. המון אנשים מתחילים את הקורס כשהחלום לצאת למסע בעולם מלווה אותם. כמה באמת עשו את זה זו כבר שאלה אחרת. אבל בכל מקרה גם לצאת לים ולהתרחק קצת מהחוף זו יופי של הרפתקה. מה שכן, אם סיימתם קורס סקיפרים ולא יצאתם למחרת לים, ייקח לכם כנראה הרבה זמן עד שתעשו זאת. זו הסיבה שאני מעמיד כאן במפרץ אילת את 'אגם' – יאכטה באורך 10 מטרים – לרשות בעלי רישיון הסקיפר הישראלי – שייצאו, יפליגו וילמדו באמצעות הניסיון".
הבנתי. עכשיו איך קונים יאכטה?
"ישנן שתי שאלות עקרוניות שצריך שלאול לפני שקונים יאכטה, רק שלטובת התשובה עליהן נצטרך עוד שני עמודים לפחות… ובכל זאת, השאלה הראשונה היא: לאיזו מטרה רוצים את כלי השייט? שייט יומי, חופי, בינלאומי ולכמה משתתפים. השאלה השנייה היא כמה רוצים ומסוגלים להשקיע כספית, תוך שלוקחים בחשבון כי הוצאות של כ-15 אחוז מערך כלי השייט שרכשתם יהיו ההוצאות השנתיות שלכם עליו בממוצע. אבל בשורה התחתונה אם להיות ריאליים, כנראה שבין 100-200 אלף דולר תוכלו לקנות יאכטה בהחלט ראויה לשייט בינלאומי".
ציקי, אגב, משלים בימים אלה הכנות אחרונות לקראת הקפה נוספת של העולם: "המסלול הפעם דרך תעלת סואץ, הים התיכון, הקריביים, האמזונס, הקפת דרום אמריקה, אנטרקטיקה, צפונה לאלסקה, הוואי והפסיפיק הרחב".
מי מצטרף?
עוד שאלות? השאירו פרטים ונדאג שציקי יחזור אליכם בפרטי…